Énekes papagájok

Psephotus spp.

A tulajdonképpeni énekes papagáj ( Psephotus haematonotus) mellett még további négy faj létezik, amelyek ehhez a nemhez tartoznak, köztük a legendás paradicsommadár (Psephotus Pulcherrimus), amely valószínüleg még 1930 előtt kihalt. A mai napig nem tudjuk biztosan, hogy ez a madár valódi faj volt - e, vagy a nemhez tartozó fajok keveredéséből alakult ki.
Három fajhoz további alfajok tartoznak. A nem minden egyes képviselője Ausztráliában él, és jellegzetesen a félszáraz és száraz területek lakói.

 

 

    Énekes papagáj

 Psephotus haematonotus



 

Elterjedése: Délkelet-Ausztrália


 

 
Leírás: körülbelül 28 cm hosszú.
A hím főleg zöld színű, háta inkább olajzöld, a hát alsó fele vörös, hasa sárga, az evezőtollai és a farok felső része kék. A nőstény barnás olajzöld, hasa inkább szürkés olajzöld, a hát alsó fele zöld. A fiatal állatok a nőstényre hasonlítanak. A fiatal hímek kevésbé olajzöldek, inkább zöldek, és a hát alsó felén található néhány vörös toll. A madár Ausztrália legsűrűbben lakott részén mindenféle vidékeken megtalálható, egészen 1000 m-es magasasáig. Előnyben részesíti azokat a terülteket, amelyeken papatok vagy folyók futnak keresztül. Az apró zöld papagájok kis rajokban gyakran ellepik a part menti területek kertjeit, veteményeseit. Ide-oda szaladgálnak a fűben, és fűmagot, illetve egyéb ennivalót csipegetnek. Délkelet-Ausztrália egyéb papagájaihoz hasonlóan az énekes papagájoknál is szeptemberben kezdődik meg a fészekrakás időszaka. A fészekrakó hely kiválasztásában az énekes papagáj nem igazán válogatós. Általában megelégszik egy fatörzsben vagy ághon találhatóodúval, de gyakran fészkel falak repedéseibe, ill. az énekes papagáj nagyon szapora: találtak már olyan fészket is, melyben kilenc tojás várt a kikeltésre. A madár szaporaságának köszönhetően az európai tenyésztők a fogva tartott madarakból nagyon rövid idő alatt ki tudtak alakítani egy stabil populációt. Ma az énekes papagáj az egyik leggyakoribb házi kedvencek közé tartozik. A fiatalon beszerzett madár hamar szelíddé válik. Igen csekély hajlandóságot mutat szavak, füttyök megtanulására. Mint már említettem, az énekes papagáj tipikus talajon élő madár; ezt, a ketrec vagy reptető kialakítása során feltétlenül figyelembe kell venni. Természetesen az énekes papagájoknál is kialakultak olyan mutációk, melyekben a sárga szín az uralkodó.       


Forrás: Kónya brigitta
www.gportal.hu/portal/papagaj/

 

MÉG TÖBB KÉP A FAJRÓL>>>

Az énekes papagáj

Mindenki által ismert és sokak számára szeretetreméltó madár. E madarak kezdő korom óta jelen vannak madárházamban. Cikkem elsősorban a kezdőkhöz szól, de lehet hogy a haladók is hasznát veszik. Ez a madár nem annyira érzékeny és szaporítása sem okoz gondot. Jelen pillanatban hazánkban négy színváltozatát tenyésztik: vadszín, "sárga", tarka, lutino. Állományomban már mind a négyet sikerült szaporítanom.

A madár leírása:

Vadszín: a hím kb 28 cm hosszú, alapszíne fűzöld, hátán sötétebb, szárnyán kékes árnyalattal. Farcsíkja piros, a szárnyvégén pár sárga toll található, lába szürke, csőre fekete, írisze barna. A tojó színe olajzöld, a tollak vége sötétebb ezért pikkelyezettnek tűnik."Sárga": nagyágra megegyezik a vadszínűvel, feje világos fénylőzöld, szárnya és háta kékeszöld, farcsíkja piros, csőre szaruszínű, lába hússzínű, írisze világosbarna. A tojó világos sárgás-zöld. Tarka: nagysága 29 cm. A hím és a tojó hasonlít egymásra. A hímnek a fején több a sárga. Alapszínük világos sárgászöld, amelyen rendszertelenül helyezkednek el olajzöld foltok.Lutino: nagysága 29 cm. A hím tollazata citromsárga, farcsíkján piros foltokkal. A tojó egyszínű világossárga. Szemük piros.

Külföldön létezik kék és szürke énekes papagáj is. Élőhelye Délkelet Ausztrália, ahol egy alfaja van. Párban vagy kisebb csapatokban jár táplálék után, amely magvak és egyéb zöld növények. Én a madaraimat páronként tartom 3x2x0,8 méteren kerti röpdében. A párok soha nem kerülnek egymás mellé. Kísérlet képpen 3 párat engedtem be egy ekkora helyre. Az odú elfoglalása után semmiféle veszekedés nem történt. A kirepült fiatalokkal sem viselkedtek agresszíven. Odúnak természetest használok, de a mesterséges is megfelel. Mikor észreveszem hogy a hím eteti a tojót, akkor helyezem fel. A hím bókol a tojónak és folyamatosan felhúzott szárnnyal csipog neki. A tojó leguggol a rúdon szétterpeszti szárnyát, a hím ekkor a hátára mászik és megtermékenyíti. A párzás után 3-4 nappal rakja le az első tojást, amit kétnaponta követ a többi. A fészekalj 4-8 tojásból áll. A fiókák 18-22 napra kelnek ki. Keléskor vakok, sárgásfehér pihetollak borítják testüket, 5-6 napos korukban nyílik ki a szemük. Megfelelő táplálás mellett gyorsan fejlődnek, de csak kb. 30 naposan hagyják el a fészket. Eleinte félénkek és ügyetlenek, később azonban jó repülővé válnak.Táplálásuk elsősorban aprómag keverék és kevés napraforgó. A csiráztatott és félérett magvakat nagyon kedvelik. Az évszaknak megfelelő gyümölcsöket is szivesen fogyasztják. Ásványianyag szükségletük nagy. Sokat tartózkodnak a földön, féregtelenítést rendszeresen végezzünk! Nagyon szeretnek fürdeni ezért biztosítsunk számukra egy megfelelő tálat. Hangja kellemes csicsergés. Dajkamadárnak is felhasználható.Remélem cikkemmel sikerült bemutatnom e szép madarat és kedvet teremteni tartásához, tenyésztéséhez.

Csaba Mihály
(Debrecen)

 

 

 
A legkisebb papagájok közé tartozó énekes papagáj különlegesen hangzó éneke miatt vált a madártartók kedvencévé.
De ne csapjon be minket apró termete, karcsú teste és bájos tollazata, mert néha makacs és agresszív jószág is tud lenni! Természetes élohelyén is bátran védi territóriumát, azonban ha fiatalkorától kezdve rendszeresen foglakozunk vele, hamar megszelídül és kezelhetové válik.
 Minimális helyigénye:
- egyedül tartva: 40 x 60 cm alapterületű 60 cm magasságú
- párban tartva: 60 x 100 cm alapterületű 60 cm magasságú
- volierben együtt tartható hullámossal, nimfával, polytelis fajokkal stb.

Tápláléka:
- vörösköles, fehérköles, sárgaköles, fénymag, zab, csíkos napraforgó,
kevés kendermag, fürtösköles,
- sárgarépa, alma, gyümölcsök, fűfélék, kevés saláta


Fészket a tojó készít (eukaliptusz fák odújában, de akár odvas kerítésekben is, ha nincs alkalmasabb) és gondozza a fiókákat, a hím pedig szállítja nekik az élelmet. A fészekaljankénti 4-7 tojásból általában 21 nap elteltével kelnek ki a fiókák, melyek 30 nap után repülnek ki.

 

 

 

 




(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Ausztráliai énekespapagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Psephotus)



Egyéb magyar nevek: Énekes papagáj

Angol neve: Red-rumped Parrot

Latin neve: psephotus hematonotus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Singsittich

Származási hely: Dél-Ausztrália

Átlagos életkor: 15 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 27 cm

Ivarérettség: 1 éves korban.

Nemek megkülönböztetése: A képeken jól elkülöníthetõ, balról a hím, jobbról a tojó látható.

Fészkeltetés: 15 x 15 x 40 cm-es faodú 5 cm-es röpnyílással. Fészkeléskor ajánlott a költõpárokat elkülöníteni egymástól, bár néha elegendõ csak az agresszív madarakat eltávolítani. A tojó egyedül költ, a költés alatt a hím eteti. Költési ideje fogságban áprilisban kezdõdik.

Tojások száma: 4 - 7 db (általában 5)

Kotlási idő: 19 nap

Kirepülési idő: 30 napos korban, de a teljes önállóvá válásig még további 30 napnak el kell telnie

Etetés: A II séma alapján (lásd: Tartás, idomítás), kiegészítve sok zöldeleséggel, gyümölccsel. Nagyon szereti a fürtös kölest.

Tartás, elhelyezés: Kisebb méretû kalit is megfelel számára (100 x 60 x 60 cm). Kellemes hangú, ideális szobatárs, hamar szelídül, dallamokat, hangokat, és beszédet is megtanul utánozni. Kerti voliernek 3 x 2 x 1 m-es méretû ajánlott, védõházikóval felszerelve, melyben akár ki is telelhet. Nem kényes madár, szeret rágcsálni, valamint a kalit alján mászkálni.

Egyéb tudnivalók: Nem félénk madár, eredeti élõhelyén a fás, bokros, füves területeken, vízközelben szeret tartózkodni. Idõnként az alacsonyabb hegyeken (max 1200 m) is elõfordul. Általában párokban, vagy kis csoportokban él, néha azonban egészen nagy csapatokat alkotnak. Táplálékát a földön keresi, mely magvakból, növényi részekbõl áll. Röpte gyors, kissé hullámzó jellegû. Többnyire augusztus-december között költ, általában eukaliptuszfa üregében.
A faj a törzsváltozaton kívül még egy alfajjal rendelkezik, melynek színei halványabbak, kékesebbek.



Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots

 

 



A Délkelet-Ausztráliában őshonos énekes papagáj (Psephotus haematonotus ) kellemes hangja és beszédes volta miatt kedvelt szobatárs. 

De ne csapjon be minket apró termete, karcsú teste és bájos tollazata, mert néha makacs és agresszív jószág is tud lenni! Természetes élőhelyén is bátran védi territóriumát, azonban ha fiatalkorától kezdve rendszeresen foglakozunk vele, hamar megszelídül és kezelhetővé válik.

Mindig párban, de más madaraktól elkülönítve tartsuk. Természetes élőhelyén kisebb csapatokban, vagy párokban él: amíg párja él, addig hűséges marad, később új párt keres magának.

A földön keresi a magvakat, gyakran elütik

A hím és a tojó tollazata alapján könnyen megkülönböztethető. Míg a hím alapszíne fűzöld, hátán kékes árnyalattal és élénkvörös farcsíkkal, addig a tojó jellemző színei az olajzöld és az olajsárga, fehéres-halványkékes szárnyfedőkkel.

Hazájában a vízközeli, fás-bokros területek lakója, táplálékát a földön keresi, főként magvakat és zsenge növényi részeket fogyaszt. Amikor valami finomat talál, oda hívja társait is: ilyenkor gyakran esik az autók áldozatává, akik nem veszik észre a földön gyülekező madarakat. Jellegzetes hívóhangjára nyáron figyelhetünk fel. Augusztus és december között van költési időszaka.

Fészket a tojó készít (eukaliptusz fák odújában, de akár odvas kerítésekben is, ha nincs alkalmasabb) és gondozza a fiókákat, a hím pedig szállítja nekik az élelmet. A fészekaljankénti 4-7 tojásból általában 21 nap elteltével kelnek ki a fiókák, melyek 30 nap után repülnek ki. A madarak gyakran parkokba költöznek és a városi macskák martalékává válnak.

Kevés hely, sok gondoskodás

Méretei miatt kisebb, 100x60x60 centiméteres volierben is jól érzi magát. Magkeveréke főként kölesből, fénymagból, napraforgómagból, zabból és kendermagból álljon, melyet érdemes friss zöldséggel is kiegészítenünk. Természetesen az önitatójában mindig legyen friss víz, a madárház alján pedig tiszta homok! Ha lelkesen gondozzuk és tanítgatjuk, ragaszkodó társunk lehet!

vissza a címoldalra







papagajok.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!