Rózsás törpepapagáj

(Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Törpepapagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Agapornis)


Angol neve: Peach-faced Lovebird

Latin neve: Agapornis roseicollis
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Rosenkoepfchen

Származási hely: Délnyugat-Afrika

Átlagos életkor: 10 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 15 cm

Nemek megkülönböztetése: Csak szakértõi vizsgálattal lehetséges. A tojó madarak medencenyílása nagyobb. A fiatal madarak homloka halvány sárgászöld, a viaszhártya feletti rész halvány rózsaszínû, csõrük felsõ káváján fekete folt található

Fészkeltetés: 20x 20 x 30 cm-es faodú, 6 cm-es röpnyílással.

Tojások száma: 4 - 5

Kotlási idő: 23 nap

Kirepülési idő: 43 nap

Etetés: II. séma alapján (lásd: Tartás, idomítás), kiegészítve gyümölcsökkel, zöldségekkel. Feltétlenül adjunk lisztkukacot, vagy hangyabábot, illetve lágyeleséget.

Tartás, elhelyezés: Az összes törpepapagájra vonatkozik, hogy feltétlenül párban tartsuk õket! Ezek a madarak igen sok mozgást igényelnek, ezért a méretükhöz képest viszonylag nagy helyen javasolt elhelyezni õket. A szakirodalom természetesen tágas voliert javasol (1 m3 légterû), de a hazai tapasztalat azt mutatja, hogy ennek már a fele is elég ahhoz, hogy a madarak tenyésszenek, sõt van, ahol még ennél is kisebb helyen vannak. A fenti méretû volierben akár három párt is elhelyezhetünk, viszont eléggé összeférhetetlen madarak, ezért más fajokkal nem tartható együtt, valamint a párok kialakulása után érdemes azokat külön tartani. A külsõ röpdében nyáron kint tarható, a hidegtõl nedvességtõl azonban óvni kell. A fagytól óvni kell, a fiatal madaraknál a hõmérséklet ne csökkenjen 10°C alá. A kaliton/volieren belül feltétlenül biztosítsunk számára alvódobozt. Aktív, szívós, közepesen zajos papagáj, szeret rágcsálni elsõsorban friss faágakat, szeret fürödni, annyira, hogy forróbb napokon többször is meg kell töltenünk a fürdõedényt, mert kifürdi belõle a vizet.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén a tengerpart és a dombos-hegyes ( max. 1600 m) száraz erdõségekben található meg, általában párokban, kis csapatokban. Röpte gyors, kanyargós, a fák között ügyesen lavírozik. Költési idõszaka általában februárban kezdõdik, kolóniákban költ sziklahasadékokban, szövõmadár elhagyott fészkében.

Egy alfaja van, az Agapornis roseicollis catumbella, mely alapszíne világosabb, a homloktájon levõ folt sötétebb, pofatájékán és begyén vöröses árnyalatú, élõhelye Angola déli része.
Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots

 

 

Az összes törpepapagájra vonatkozik, hogy feltétlenül párban tartsuk õket! Ezek a madarak igen sok mozgást igényelnek, ezért a méretükhöz képest viszonylag nagy helyen javasolt elhelyezni õket. A szakirodalom természetesen tágas voliert javasol (1 m3 légterû), de a hazai tapasztalat azt mutatja, hogy ennek már a fele is elég ahhoz, hogy a madarak tenyésszenek, sõt van, ahol még ennél is kisebb helyen vannak.

A fenti méretû volierben akár három párt is elhelyezhetünk, viszont eléggé összeférhetetlen madarak, ezért más fajokkal nem tartható együtt, valamint a párok kialakulása után érdemes azokat külön tartani. A külsõ röpdében nyáron kint tarható, a hidegtõl nedvességtõl azonban óvni kell.

A fagytól óvni kell, a fiatal madaraknál a hõmérséklet ne csökkenjen 10°C alá. A kaliton/volieren belül feltétlenül biztosítsunk számára alvódobozt. Aktív, szívós, közepesen zajos papagáj, szeret rágcsálni elsõsorban friss faágakat, szeret fürödni, annyira, hogy forróbb napokon többször is meg kell töltenünk a fürdõedényt, mert kifürdi belõle a vizet.

Eredeti élõhelyén a tengerpart és a dombos-hegyes ( max. 1600 m) száraz erdõségekben található meg, általában párokban, kis csapatokban. Röpte gyors, kanyargós, a fák között ügyesen lavírozik. Költési idõszaka általában februárban kezdõdik, kolóniákban költ sziklahasadékokban, szövõmadár elhagyott fészkében.

Nemek megkülönböztetése csak szakértõi vizsgálattal lehetséges. A tojó madarak medencenyílása nagyobb.

 

Rózsás törpepapagáj

Délnyugat-Afrikából szarmazik. Átlagos életkora 10 év, testhossza 15 cm. Feltétlenül párban tartsuk őket. Mozgékony madarak, ezért méretükhöz képest nagy helyen kell őket elhelyezni. Aktív, szívós madarak, szeretnek rágcsálni friss faágakat, imád fürödni. Afrikában tengerpartokon, dombos-hegyes erdőségekben találhatóak meg párokban vagy kis csapatokban.

vissza a címoldalrapapagajok.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!